Zacht voedsel bracht de ‘f’ en ‘v’

Uitkomst van een interessant onderzoek op www.maxvandaag.nl: ‘Het voedsel van onze verre voorouders is totaal anders dan wat wij tegenwoordig eten. Door de tijd heen is wat we eten steeds zachter geworden. Dat is van grote invloed op ons gebit geweest en dat heeft weer gevolgen gehad voor onze taal. De klanken ‘f’en ‘v’ hebben we er grotendeels aan te danken…’ Lees verder op de site van Max Vandaag. #venfklank #onderzoek #uitspraak

Moeilijke klanken: de 'v' en 'f'

Hoe goed je ook luistert, het verschil tussen de 'v' en de 'f' is soms moeilijk te horen. In dit blogbericht geef ik enkele tips, zodat je de volgende keer weet waar je op moet letten. In Nederland en België is het verschil tussen de ’v’ en de ‘f‘ bij moedertaalsprekers soms moeilijk te horen. De regel is dat bij de 'v' de stembanden (in de keel) trillen en bij de 'f' niet. Nu is dat niet altijd zo duidelijk te horen. Wat we wel weten is dat de 'v' in uitspraak vaak korter i