top of page
  • Alex

De of het? Dat is de vraag.


Is het woord nu 'de' of 'het'? Vandaag vertel ik over het lidwoord (of artikel), want voor cursisten is dit best een probleem. Ik zal proberen uit te leggen wanneer je het een of het ander gebruikt en een goede tip geven.

Om te beginnen is het handig als je weet dat er nog een lidwoord is: 'een'. Deze is direct het makkelijkste, want het is voor 'de'- en 'het'-woorden hetzelfde. Het geeft aan dat iets bij een categorie hoort. Denk maar aan 'Ik heb een boek' (categorie) en vergelijk dat met 'Ik heb het boek' (specifiek).

Er bestaat helaas geen echte grammaticaregel voor 'de' en 'het'. Het beste is om bij een nieuw woord ook het lidwoord te leren. Sommige woorden krijgen echter een vast lidwoord en deze regels kun je onthouden. Zo krijgen talen altijd 'het'. Dus 'het Frans', 'het Nederlands', enzovoort.

Bovendien krijgen verkleinwoorden altijd 'het', zoals 'het meisje', 'het jongetje', enzovoort. De-woorden zijn over het algemeen namen van fruit, groenten en bomen. Denk maar aan 'de banaan', 'de aardappel' en 'de kerstboom'. Daarnaast zijn er nog meer regels, zoals woorden die eindigen op -heid krijgen 'de' als lidwoord, maar om die regels allemaal te gaan leren?

Beter is om het lidwoord gewoon te leren bij elk nieuw woord. Als je het niet meer weet, dan kun je ook kijken op de website www.welklidwoord.nl of je download de de/het-app voor je smartphone. Ook voor iPhones. Succes!

#deofhet #lidwoord #artikel #een #taalvakman

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page