top of page
  • Alex

Holland of Nederland? Goede vraag!


De één zegt holland, de ander zegt Nederland. Allebei hebben ze het over hetzelfde, maar waarom? In dit bericht meer over dit mysterie.

Eigenlijk is het geen groot mysterie, maar toch komt deze vraag regelmatig naar voren in de les. Nu is het natuurlijk ook wel verwarrend als iedereen Holland en Nederland door elkaar gebruikt. Nederlanders weten soms niet beter en staan er zelf niet bij stil.

Nederland en of Holland

De officiële naam is Nederland en dit land hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden. De vier landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten worden daarmee bedoeld.

Eigenlijk wordt die officiële naam nog maar tweehonderd jaar gebruikt. Sinds 1815 heet Nederland Nederland. Maar hoe noemde men dit land daarvoor?

Inderdaad. Holland.

Nu was het zo dat men met Holland alleen het westelijke deel bedoelde. De rest van Nederland was er ook nog, maar daar kwamen toen weinig buitenlanders.

De meeste buitenlandse handelaars deden alleen zaken met de westelijke provincies: de Hollanders. Daardoor werd die naam op de rest van het land geplakt. Zo komt het dat er nu twee namen bestaan voor hetzelfde land.

#hollandofnederland #taalvakman #taalgeschiedenis #taalmysterie

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page