top of page
  • Alex

Moeilijke klanken: de 'r'


Veel cursisten hebben moeite met deze klank. En dan niet alleen Aziatische cursisten. Integendeel, als deze klank niet voorkomt in jouw moedertaal, dan zul je extra moeten oefenen op de uitspraak. In dit bericht vertel ik meer over de 'r' en geef ik een paar tips.

De 'r' is best moeilijk, omdat hij aan het begin van de mond wordt gevormd. Maak maar eens een 'd', dan weet je ongeveer waar de 'r' zit. Vervolgens maakt het tipje van de tong een trillende beweging en zie daar: je hoort een 'r'.

Hoewel, een deel van de Nederlanders maakt zo een 'r', want eigenlijk zijn er heel veel verschillende soorten 'r'-en in Nederland (en België).

Volgens taalwetenschappers zijn er zelfs meer dan twintig manieren om een 'r' te maken. De 'r' die ik boven beschreef, wordt een rollende 'r' genoemd.

Deze hoor je vooral in het gebied van de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dit noemt men ook wel de Randstad. De rollende 'r' is heel moeilijk te maken als je er geen ervaring mee hebt.

Daarom is het beter om de 'r' vanuit de keel te maken. Met wat oefening lukt het dan ook om jezelf verstaanbaar te maken. Maar mocht de keel 'r' niet lukken, dan kun je ook een Engelse 'r' maken. Dat begrijpen Nederlanders ook prima.

#uitspraak #verstaanbaar #rklank #uitspraakvander #taalvakman #spreken

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page