top of page
  • Alex

Waar vind ik teksten op mijn niveau?


Of je nu A1, A2 of B1 en hoger niveau hebt, maakt niet uit. Je vraagt je toch af welke teksten nu geschikt zijn voor jouw niveau om te lezen. Als Taalvakman krijg ik vaak deze vragen uit de groep. Daarom geef ik hier de belangrijkste tips.

In het algemeen is het belangrijk om teksten te kiezen met een leuk thema. Een thema dat interessant is voor jou. Zo heb je gelijk de juiste motivatie. Een tekst hoeft verder geen papieren boek te zijn. Nee, je kunt ook een film kijken met Nederlandse ondertiteling of een blog lezen.

Voor A1 niveau is een bezoek aan de lokale bibliotheek de moeite waard. In de meeste bibliotheken is een aparte plek voor mensen die Nederlands leren. Je vindt daar boekjes op jouw niveau. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft heel veel van dat soort boekjes gepubliceerd.

Met A2 niveau vind je ook genoeg leesmateriaal op jouw niveau in de bibliotheek. Daarnaast is het een spannend idee om folders te verzamelen van bijvoorbeeld de apotheek of de tandarts. Je leert dan veel nieuwe woorden en uitdrukkingen. Dat kan altijd handig zijn voor later.

Vanaf B1 niveau wordt de leeswereld nog uitgebreider. Je kunt beginnen met meer woorden leren door bijvoorbeeld de Dutch Reader te gaan gebruiken. Sommige cursisten willen graag literatuur lezen. Dat kan al door gedichten te lezen. Deze zijn lekker kort en gemakkelijk weg te lezen.

Als je echt van een uitdaging houdt en romans wil lezen, dan is het een goed idee om De omgevallen boekenkast te kopen of te lenen uit de bibliotheek. Hierin zijn twintig korte fragmenten verzameld van belangrijke romans uit de Nederlandse literatuur. Een woordenlijst en uitleg is toegevoegd, zodat je niet snel vastloopt.

#lezen #taalvakman #tekst #A1niveau #A2niveau #B1niveau #B2niveau

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page