top of page
  • Alex

Slechtstschrijvend? Heel Nederlands!


Probeer als beginnende cursist van het Nederlands het eerste woord uit de titel snel uit te spreken en je loopt al snel vast op de vele medeklinkers. Dit komt veel voor in de Nederlandse taal. Daarom wat meer uitleg.

De meeste woorden bestaan uit klinkers, zoals a, e, u, o, i. Daarnaast heb je nog de medeklinkers, zoals s, t, k, l, r, enzovoort. De laatste kun je combineren om bijvoorbeeld het woord 'slechtstschrijvend' te maken. Deze heeft wel negen medeklinkers.

Dat woord zul je waarschijnlijk niet zo snel gebruiken of horen, maar er zijn andere voorbeelden die frequenter voorkomen. Denk maar aan 'herfst', 'markt' en 'schrift'. Dit fenomeen wordt medeklinkerclusters of medeklinkerstapeling genoemd.

Over wat de langste medeklinkercluster is, bestaat discussie, want in de Nederlandse taal is het heel makkelijk om samenstellingen te maken van twee of meer woorden. 'Slechtstschrijvend' bestaat uit slechtst en schrijvend, dus vijf en vier medeklinkers per woord.

Medeklinkerclusters komen niet alleen in het Nederlands voor. Ook in Slavische talen als het Georgisch, het Slowaaks en het Sloveens komt het veel voor. Bijvoorbeeld in het Sloveense woord voor welvaart: skrbstvo. Dat zijn wel zeven medeklinkers!

Al met al valt het dus wel mee met de medeklinkerclusters in de Nederlandse taal, maar het maakt de uitspraak er niet makkelijker om.

#taal #Nederlands #taalvakman #taalgeschiedenis #medeklinkerclusters #medeklinkerstapeling

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page