top of page
  • Alex

Het samenstellingenblogbericht


Probeer bovenstaand zelfstandig naamwoord (substantief) eens hardop te lezen en je krijgt hoofdpijn. Het is geen bestaand woord, want ik heb het zelf verzonnen. In de Nederlandse taal kan dat gewoon, want daarin is het heel makkelijk samenstellen.

Samenstellingen zijn een combinatie van twee woorden die aan elkaar worden geschreven in het Nederlands. Zo maak je van school een schooltas bijvoorbeeld. Dat aan elkaar schrijven gaat nog weleens mis als de samenstelling zeer lang is, maar toch is dat in de meeste gevallen verplicht.

Bij klinkerbotsing bijvoorbeeld, na-apen, mee-eter, zeeën, enzovoort. De oplossing is dan een streepje (koppelteken) tussen het woorden of een trema gebruiken. Overigens mag je te alle tijden een streepje tussen woorden zetten om de leesbaarheid te verbeteren. Kijk maar naar antiaanbaklaag, anti-aanbaklaag.

In het Nederlands is het ontzettend makkelijk om lange samenstellingen te maken. Eigenlijk is er geen limiet aan de mogelijkheden, maar wel aan de leesbaarheid. Een zeer lange samenstelling is bijvoorbeeld, arbeidsongeschiktheidsverklaring. Dat is nog leesbaar.

En wat te denken van hogesnelheidstrein? Als je het station erbij doet, dan wordt het bijna onleesbaar: hogesnelheidstreinstation. Daarom mag je er een streepje tussen zetten voor de duidelijkheid: hogesnelheidstrein-station.

#taal #Nederlands #taalvakman #samenstellingen #klinkerbotsing

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page