top of page
  • Alex

Moeilijke klanken: de 'k' en 'g'


In de categorie moeilijke klanken kijken wij vandaag naar de 'k' en de 'g'. Bijvoorbeeld in geel en keel. Deze twee klanken worden regelmatig door elkaar gehaald, dus het is goed om daar op te letten.

Met veel oefeningen gaat het zeker lukken om de uitspraak van deze klanken te leren. Als eerste zul je het verschil moeten horen tussen een 'k' en een 'g'. Daar heb ik als taaltrainer het gereedschap voor. Met die eerste stap achter de rug kunnen we verder.

De 'k' maak je door de tong naar beneden te houden en dan met wat lucht een kleine explosie achter in de mond te maken. Als je tong steeds omhoog gaat, dan kun een lepel gebruiken of je vinger om de tong beneden in de mond te houden.

Met de juiste uitspraak van de 'k' is het makkelijk om de 'g' te vormen. Je maakt een paar 'k's achterelkaar, kkk , zodat daarmee de klank langer wordt. Daarna maak je er geluid bij tijdens het blazen. Zo kom je uiteindelijk op een mooie 'g'.

Belangrijk om te vermelden is dat er een uitspraakverschil bestaat tussen Noord -en Zuid-Nederland wat betreft de 'g'. In het noorden hoor je die harde 'g', die een beetje intimiderend overkomt en waar buitenlanders nogal eens van schrikken.

In het zuiden daarentegen klinkt de zachte 'g' en deze wordt meer voor in de mond gevormd. Welke je gaat leren is dus sterk afhankelijk van waar je woont in Nederland.

#Nederlands #spreken #taalvakman #gklank #kklank #uitspraak #uitspraakvandeg #uitspraakvandek

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page