top of page
  • Alex

Individueel of in groep les krijgen


Waarmee ben je als cursist beter af: één op één met een taaltrainer of in een groep met andere cursisten. Ik zet hier de voor- en nadelen van beiden op een rijtje.

Wanneer je individueel les krijgt dan is alle aandacht op jou gericht. De taaltrainer heeft alle tijd voor jou en kan direct eventuele vragen beantwoorden. In een groep is dat niet zo vanzelfsprekend en kan het voorkomen dat het antwoord op je vraag moet wachten tot er een geschikt moment is tijdens de les (of soms na de les of in de pauze).

Een tweede voordeel van één op één-taaltraining is dat het aanbod en tempo helemaal is aangepast aan jouw niveau en wensen. Het tempo is daardoor nooit te langzaam of te snel voor jou. Vooraf heb je al aangegeven met welk doel je de taal wilt leren en welke vaardigheden (schrijven, lezen, spreken en luisteren) jij belangrijk vindt om te oefenen.

De taaltrainer houdt ook rekening met de stijl van leren die het beste bij jou past. Misschien ben je een doener en wil je vooral actief de taal oefenen in de praktijk. Of wellicht ben je juist iemand die vooral structuur nodig heeft en alles wilt weten over de grammaticaregels, voordat je de taal gaat uitproberen in de praktijk.

Eén op één-taaltraining lijkt zo de perfecte manier om veel te leren, maar in groep taaltraining krijgen, heeft ook veel voordelen. Ten eerste valt het sociale aspect niet te onderschatten. In een groep wordt er sneller gelachen en is de sfeer vaak ontspannender dan een 'serieuze' één op één-taaltraining.

Het is natuurlijk afhankelijk van de cursist zelf of deze zich prettig voelt in een groep, maar over het algemeen geeft de groep meer ambiance, waardoor je onbewust prettiger leert. Bijkomend voordeel van groepstrainingen is dat je diverse mensen leert kennen met een verschillende achtergrond. En bij een In-Company training geldt: ook al zijn het je collega's, je komt steeds iets nieuws te weten.

Ten tweede geeft een groepstraining meer gespreksstof en onverwachte invalshoeken. Jouw buurman heeft bijvoorbeeld iets gehoord en brengt dat in de groep, waardoor er een nieuw thema ontstaat om over te discussiëren. Daardoor leer je dus meer nieuwe woorden en handige zinnen, buiten de leerstof die de taaltrainer heeft voorbereid.

Als laatste kan een groepstraining inspirerend en motiverend werken, omdat alle leden in de groep hetzelfde doel hebben. Je staat er dus nooit alleen voor en kunt je optrekken aan de anderen als het even minder goed gaat met het leren. Bovendien is een groepstraining ook financieel voordeliger. Genoeg voordelen om dus over na te denken.

#groep #individueel #taaltraining #taalvakman #eenopeen

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page