top of page
  • Alex

De kunst van herhaling


Om een taal te leren is het goed om regelmatig te herhalen wat je hebt geleerd. Maar hoe vaak moet je de lesstof herhalen en wanneer? Het antwoord op deze vraag vind je in dit bericht.

Hermann Ebbinghaus

Eerst iets over het geheugen en hoe het werkt. Je kunt onderscheid maken tussen het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. Volgens wetenschappers is de capaciteit van het langetermijngeheugen onbeperkt. We onthouden dus alles wat we horen, zien, ruiken en voelen.

Wanneer we iets vergeten, dan komt dat eerder doordat we de informatie niet kunnen ophalen. Je hebt dat soms als je niet op een woord kunt komen. Het geheugen werkt door verbindingen te leggen tussen alle herinneringen en groepeert deze in categoriëen. Neem bijvoorbeeld een willekeurig woord als 'hond'. Stel je zoekt naar de Nederlandse vertaling van dit woord. Je krijgt dan allerlei associaties met dit huisdier. Misschien denk je aan een ander woord dat er veel op lijkt en dan kan de hond plotseling opkomen. De verbinding is zo succesvol gelegd in je geheugen.

Het kortetermijngeheugen is zoals de naam al zegt 'kort'. Dit deel van je geheugen gebruik je voor de belangrijkste taken. Bijvoorbeeld, het opschrijven van een adres dat je hoort. Je bent het daarna snel weer vergeten en deze informatie wordt ook niet opgenomen in het langetermijngeheugen.

Onderzoek naar het geheugen en de capaciteit van het geheugen gaat ver terug. In de negentiende eeuw deed de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus (1850-1909) onderzoek naar het aantal items dat het geheugen kon opnemen en de tijd tussen het vergeten van geleerde items. Hij gebruikte zichzelf als proefkonijn voor zijn experimenten.

Zo memoriseerde hij onzinwoorden en hield daarna bij hoelang het duurde voordat hij ze vergat. Hij kwam erachter dat het kortetermijngeheugen maximaal zeven items kon vasthouden voor achttien seconden. Ook ontdekte hij dat het langetermijngeheugen woorden langer kon onthouden als er regelmatig werd herhaald.

Deze laatste inzichten noteerde hij in de zogenaamde 'vergeetcurve'. Volgens de vergeetcurve ben je 20% van de lesstof na een dag al kwijt. Na drie dagen gaat dat snel naar bijna de helft en na een week weet je nog minder dan 25% van de behandelde lesstof.

Gelukkig kun je door de lesstof te herhalen, voorkomen dat je alles vergeet. In onderstaande grafiek kun je zien hoe. Een dag na de les ga je nog eens door de stof heen en je maakt bijvoorbeeld wat huiswerkoefeningen. Na drie dagen ga je nog eens herhalen. En op dag zes na de laatste les doe je dat nog eens. Als je wekelijks les hebt, dan is dit de beste regelmaat om lesstof te herhalen.

Vergeetcurve Ebbinghaus

#woordenleren #taalleren #vergeetcurve #hermannebbinghaus

699 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page