top of page
  • Alex

Nederlands is een wereldtaal


Als je Nederlanders vraagt of ze hun land en taal geweldig vinden, dan krijg je vaak het antwoord dat het wel mooi is, maar alleen zo klein. Het landje aan de Noordzee is inderdaad niet zo groot, maar de Nederlandse taal behoort wel degelijk tot de wereldtalen.

Nederlandse taal

Nederlanders zijn echt wel trots op hun land, maar laten dit niet zo blijken met bijvoorbeeld vlaggen en parades. Bij hoge uitzondering willen ze nog weleens nationalistisch zijn, zoals bij een internationale voetbalwedstrijd, maar de rest van de tijd zijn ze vooral bescheiden.

Zo gaat dat ook met de taal die ze spreken. Die vinden ze maar klein en onbetekenend. Liever spreken ze Engels of een andere grote taal. Dat is een beetje vreemd als je bedenkt dat Nederlands best veel sprekers heeft in de wereld.

Volgens cijfers van de Taalunie zijn er wereldwijd 24 miljoen Nederlandstaligen. De meeste wonen in Nederland (17 miljoen) en België (6,5 miljoen). Dan zijn er ook nog 400.000 sprekers van het Nederlands in Suriname. Met de gedachte dat er naar schatting 6000 talen worden gesproken in de wereld neemt het Nederlands plaats veertig in op de ranglijst.

Dat is geen slechte score. Binnen Europa staat het Nederlands zelfs op de achtste plaats qua moedertaalsprekers en is daarmee groter dan Zweeds en Grieks. Daarnaast studeren op deze wereld ongeveer 15.000 buitenlandse studenten de Nederlandse taal.

Zelf ben ik jarenlang werkzaam geweest als docent Nederlands aan een taleninstituut in Beijing, China. Daar heb ik menig student opgeleid in de taal, maar ook in de cultuur en geschiedenis van het Nederlandstalig gebied. Misschien ben ik daardoor een beetje partijdig. De cijfers liegen er echter niet om: Nederlands is een wereldtaal. Punt.

#Nederlands #wereldtaal #taalunie #taalvakman

984 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page