top of page
  • Alex

Moeilijke klanken: de 'oe' en 'uu'


Het niet goed uitspreken van deze tweeklanken kan regelmatig voor gênante situaties zorgen. Lees in dit blogbericht hoe je als cursist Nederlands deze situaties kunt vermijden en het verschil kunt maken tussen het betalen van de 'huur‘ of de 'hoer'.

Allereerst het verschil tussen de twee. De 'oe' maak je achter in de mond door je lippen rond te maken. In één van de meest gesproken talen op de wereld, het Engels, komt deze klank ook voor. Denk aan bijvoorbeeld ‘cool’. Het hoeft dus geen probleem te zijn om deze klank te produceren.

De 'uu' daarentegen komt minder voor in andere talen. Deze klank wordt meer voorin de mond gevormd en daarbij maak je ook een ronde mond. Vandaar dat de twee klanken al snel met elkaar worden verward.

Belangrijk is om te weten dat bij de 'uu' de spieren wat meer worden aangetrokken en bij de 'oe' de mond ontspannen is. Hopelijk helpt dit je een beetje op weg.

Als je meer wil leren over de uitspraak van de 'uu', dan kun je ook de gratis minicursus doen van NT2Spraak College. In zes stappen leer je deze klank. De minicursus is hier te vinden.

#Nederlands #spreken #taalvakman #uitspraak #uitspraakvandeuu #uitspraakvandeoe

484 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page