top of page
  • Alex

Ik durf niet: spreekangst


​​Veel cursisten vinden spreken de belangrijkste vaardigheid om te leren. Toch geeft juist deze vaardigheid de meeste stress in en buiten de les. Het kan er zelfs toe leiden dat je helemaal niets meer zegt of spreeksituaties gaat vermijden.

In dit blogbericht vertel ik over de oorzaken en gevolgen van spreekangst en geef ik een paar tips om iets te doen aan deze angst. Net als alle andere angsten valt spreekangst met de juiste aanpak te verminderen.

Oorzaken van spreekangst zijn onder andere toe te schrijven aan jouw persoonlijkheid, jouw talent voor taal, de sfeer in de les en de moeilijkheid van de taal. Vervolgens zijn angst, dingen vergeten, zweten en vermijdingsgedrag enkele gevolgen.

Daarnaast is het zo dat negatieve ervaringen de spreekangst alleen maar erger maken. Wanneer je niet verstaanbaar spreekt en je je dat realiseert, zal de angst groter worden. Uiteindelijk zeg je dan maar niets meer of blijf je weg uit de les.

Dat is natuurlijk jammer. Misschien heb je zelf betaald voor de cursus of heeft de werknemer dat voor je gedaan. Frustratie, boosheid en eventueel een gevoel van schaamte is het resultaat.

Zover mag het niet komen. Daarom is het belangrijk om eerst realistisch te zijn over het leren van een andere taal. Om een andere taal te leren is inspanning vereist. Taaltalent is hierbij niet van belang, want ook al ben je een taalwonder: als je niets doet, zul je ook niets leren.

Het opstellen van realistische doelen helpt om te slagen. Kijk naar de tijd die je kunt investeren in het leren van de nieuwe taal en de mogelijkheden die je hebt om de taal te gebruiken in het dagelijks leven. Aan de hand daarvan kun je samen met jouw docent een plan maken.

Jouw docent kan ook zorgen voor een optimale sfeer in de les. Daarin staat veiligheid en experimenteren centraal. Praten over je spreekangst is net zo goed een manier om deze te verminderen. Je zult zien dat jouw studiegenoten vergelijkbare ervaringen hebben.

Wat ook werkt, is notities maken in een boekje. Je schrijft er jouw emoties en successen bij het leren van een andere taal in. Ook schrijf je de doelen op die je je steeds stelt. Zo'n boekje geeft je structuur en is een manier om beter om te gaan met de frustraties.

Bovendien helpt het net zo goed als je een taalmaatje hebt om mee te praten. In Nederland heeft elke bibliotheek wel een Taalspreekuur, waar ze je verder kunnen helpen. Daarnaast kun je ook terecht bij de vrijwilligers van bijvoorbeeld Gilde Samenspraak. Succes!

#spreken #spreekangst #taalvakman #Nederlands

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page