top of page
  • Alex

Taal oefenen buiten de les (I)


De les is voorbij, je maakt nog wat huiswerkoefeningen en klaar. Hoe kun je meer Nederlands oefenen buiten de deuren van de school? In dit blogbericht in twee delen geef ik je enkele tips. Vandaag deel 1.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je Nederlands zou oefenen buiten de deur. Een misvatting onder cursisten is vaak dat ze denken dat ze eerst Nederlands moeten leren, voordat ze het kunnen gebruiken. Maar leren gebeurt juist door de taal te gebruiken.

Een eerste tip is om de juiste instelling te hebben. Het leren van een taal vergt veel inspanning en gaat niet vanzelf. Zie ook mijn bericht over spreekangst. Buiten de les zomaar iemand aanspreken in een taal die je nog aan het leren bent, is best eng.

Daarom kun je beter klein beginnen. Spreek bijvoorbeeld eerst met moedertaalsprekers in de directe omgeving. Dit kunnen collega's zijn of personen die je goed kent. Vertel altijd wat jouw bedoeling is.

Dus met welk doel leer je Nederlands en wat wil je precies oefenen. Zo kan de gesprekspartner jou beter kan helpen. Mocht de barrière nog te hoog zijn om Nederlands te spreken, dan kun je ook afspreken met een medecursist om samen iemand aan te spreken.

Als tweede tip kan ik een taalmaatje aanbevelen. Met hem of haar kun je één op één taal oefenen in een veilige omgeving. Zo'n taalmaatje kun je vinden door eens langs te gaan bij het Taalspreekuur van de plaatselijke bibliotheek of door contact op te nemen met Gilde Samenspraak.

Voordeel van een taalmaatje is dat je kunt praten over onderwerpen die jij interessant vindt. Daardoor krijg je meer zin in het spreken. Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen op welke tijd je afspreekt met jouw taalmaatje. Dit kan dus ook in het weekend zijn.

Dit zijn een tweetal tips voor taal oefenen buiten de deur. Volgende keer meer.

#taalleren #taalvakman #taalcontact #buitenschoolsleren #taalkaart

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page