top of page
  • Alex

Taal oefenen buiten de les (II)


De les is voorbij, je maakt nog wat huiswerkoefeningen en klaar. Hoe kun je meer Nederlands oefenen buiten de deuren van de school? In een eerder deel gaf ik al enkele tips. Vandaag deel 2.

Taal leer je door deze te gebruiken. Daarom is het van belang om de taal om ook buiten de les te spreken (of te schrijven). Over spreekangst heb ik al eerder geschreven, dus ik zal daar niet op ingaan.

De eerste tip die ik graag wil meegeven, is om te zingen. Ja, zingen. Zoek een Nederlandstalig lied waarvan je de tekst hebt. Vertaal zo nodig de woorden en zorg dat je begrijpt wat je zingt. Door mee te zingen met de melodie krijg je gevoel voor de uitspraak en het ritme in de taal.

Ten tweede helpt het ook om alles wat je leest hardop te lezen. Stil lezen is zonder twijfel een manier om teksten beter te begrijpen, maar door af en toe de woorden hardop te lezen oefen je intonatie, uitspraak en woordaccent. Een taalmaatje kan meeluisteren en corrigeren.

Bovenal is het cruciaal om contact te hebben met moedertaalsprekers. Dat kan ook op onorthodoxe manieren. De koffietafel in de Albert Heijn kan een ontmoetingsplaats zijn om een praatje te maken. Je krijgt daar ook nog een gratis kopje koffie bij.

En de dichter Rodaan Al Galidi heeft eens verteld dat hij een hondenriem kocht. Daarmee ging hij naar de hondenuitlaatplaats. Terwijl hondenbezitters hun hond lieten spelen, praatte Al Galidi met hen. Het was een manier om zijn Nederlands te oefenen, zonder dat de gesprekspartners argwaan kregen.

Daarmee heb je weer enkele tips om buiten de deur te slagen. Succes ermee!

#taalleren #taalvakman #taalcontact #buitenschoolsleren #taalkaart #rodaanalgalidi

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page