top of page
  • Alex

Irritant: Nederlanders die Engels spreken


De gemiddelde Nederlander schakelt moeiteloos over op het Engels als ze horen dat hun gesprekspartner geen authentieke Nederlander is. Dit is zowel een vloek als een zegen. Natuurlijk is het fijn als je in een universele taal kunt communiceren, maar als je Nederlands leert dan wil je toch graag die taal gebruiken.

In mijn praktijk hoor ik cursisten vaak instemmend knikken als iemand over dit onderwerp praat. Daarom zal ik in dit blog proberen uit te leggen waarom Nederlanders zo graag Engels willen spreken en daarnaast zal ik ook wat tips geven hoe je hier mee om kunt gaan.

Al jong beginnen Nederlandse kinderen met het leren van de Engelse taal. Films, muziek en tv-programma's in het Engels zijn overal beschikbaar en Groot-Brittannië ligt praktisch naast de deur, zodat kinderen al snel worden blootgesteld aan de taal.

Bovendien wordt Engels vanuit internationaal perspectief als lingua franca gezien. Nederland is een exportland en om optimaal zaken te doen met rest van de wereld is het handig om een buitenlandse taal te beheersen. Al met al is dat de reden waarom men hier redelijk kan babbelen in het Engels.

Nederlanders zijn daarom trots dat ze zo het Engels beheersen. En dus bij elke gelegenheid willen ze dat laten weten en gebruiken dan Engels in plaats van hun moedertaal. Dat een buitenlander de moeite neemt om toch Nederlands te leren, vinden ze vaak best bijzonder.

In feite ziet de gemiddelde Nederlander hun moedertaal als een kleine taal, die niet de moeite waard is om te leren. In een eerder blogbericht heb ik hier ook over geschreven. Toch is de Nederlandse taal van belang als je echt wilt integreren in de Nederlandse maatschappij.

Om toch in het Nederlands te praten, kun je het volgende doen. Wanneer iemand je aanspreekt in het Engels zeg dan dat je alleen Nederlands spreekt en als dat niet het gewenste effect heeft, praat dan in je moedertaal.

Hoe exotischer jouw moedertaal, hoe beter. Mocht het zo zijn dat je moedertaal Engels is of dat jouw Nederlandse collega's al weten dat je de Engelse taal machtig bent, dan zul je een andere aanpak moeten kiezen.

Laat jouw gesprekspartner weten dat je Nederlands leert en maak afspraken over waar en wanneer je graag Nederlands wilt spreken. Het gaat erom dat jij controle houdt over de conversatie.

Goede plaatsen en momenten om Nederlands te gebruiken, zijn bijvoorbeeld bij de koffieautomaat en tijdens de lunchpauze. Andere mogelijkheden kun je creëren door een taalmaatje te vinden en daarmee af te spreken.

#engels #taalvakman #wereldtaal

378 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page