top of page
  • Alex

Gedichten lezen? Waarom!?


De titel zegt het al: waarom zou je Nederlandstalige gedichten lezen? Dat is toch iets voor saaie mensen en daarnaast te moeilijk, en dus te vermoeiend. Ik wil je echter in dit blogbericht overtuigen om het toch eens te doen. Gedichten helpen namelijk je taal te verbeteren.


Allereerst is een gedicht lekker kort en snel te lezen. Door het ritme en de rijm in gedichten zijn ze vaak ook zelfs makkelijker om te lezen en kun je ze ook goed onthouden. Probeer deze regels maar eens te vergeten na twee keer lezen:


Er was eens een regenworm in Sneek Die altijd naar de sterren keek

De regenworm en zijn moeder, Annie M.G. Schmidt


Gedichten zijn dus heel geschikt om nieuwe woorden te leren en te onthouden, maar ook geven gedichten je een nieuwe kijk op de taal die je leert. In de meeste gedichten wordt gespeeld met de taal en is de grammatica niet zo belangrijk.


Wanneer je zelf een gedicht gaat schrijven, hoef je je ook minder zorgen te maken over de grammatica. Je kunt dan lekker spelen en dingen uitproberen. Voor beginners is het ¨elfje¨ een goed startpunt.


Het is een gedicht dat uit elf woorden bestaat met een vaste structuur van één woord, twee woorden, drie woorden, vier woorden en in de laatste regel een slotwoord. Zoals in dit voorbeeld:


Kapot, wij tweeën, wat eens was, ik zie het niet. Vaarwel.

Hanze Hogeschool Groningen, Sjaak de Groot


Beginnen met schrijven gedichten hoeft dus niet moeilijk te zijn. Meer voorbeelden van elfjes en andere vormen van poëzie vind je op de website van Poëzie in beweging.


Als je al wat meer vertrouwd bent met poëzie en de Nederlandse taal kunnen gedichten ook stof tot nadenken geven. Poëzie gaat natuurlijk over emotie, over ervaringen en over alledaagse dingen. Kijk maar:


Gluren naar de buren Liefdevolle gebaren Ze raken mijn hart

Rhea van der Vloet


Misschien herken je die gevoelens en gebeurtenissen en misschien ook niet. Waar het om gaat, is dat je op een frisse manier gaat kijken naar de taal die je leert.


Direct beginnen? Ga naar de website van Poëziepaleis en je krijgt regelmatig een gedicht waarin een woord ontbreekt. De bedoeling is om te raden welk woord er staat. Een fijne manier om gedichten te ontmoeten.


#gedicht #taalvakman #lezen

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page