Bedrijfsinformatie

Algemene Voorwaarden

© 2018 Taalvakman. Gecreëerd met wix.com

Volg mij

Moeilijke klanken: de 'v' en 'f'

February 11, 2019

 

Hoe goed je ook luistert, het verschil tussen de 'v' en de 'f' is soms moeilijk te horen. In dit blogbericht geef ik enkele tips, zodat je de volgende keer weet waar je op moet letten.

 

In Nederland en België is het verschil tussen de ’v’ en de  ‘f‘ bij moedertaalsprekers soms moeilijk te horen. De regel is dat bij de 'v' de stembanden (in de keel) trillen en bij de 'f' niet. Nu is dat niet altijd zo duidelijk te horen. Wat we wel weten is dat de 'v' in uitspraak vaak korter is dan de 'f'.

 

Hoe maak je nu een 'f' en een 'v'? Ten eerste kun je de 'f' maken door te doen alsof je fluit. Je blaast dus veel lucht tussen je lippen door. Bij de 'v' doe je eigenlijk bijna hetzelfde met de vorm van je lippen. Alleen nu gebruik je minder lucht en komt de klank vanuit de keel.

 

Oefenen met de klanken om het verschil te gaan horen, is zeker aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld rijtjes met 'f'- en 'v'-woorden opschrijven en deze laten inspreken door een moedertaalspreker. Veel succes en een fijne dag verder. Dat zijn al drie woorden cadeau.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelicht

Individueel of in groep les krijgen

February 18, 2019

1/1
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op Tags